Hoe optimaliseer je jouw Google Maps Marketing

2 jaar geledenLeestijd 5 minuten

We kennen en gebruiken Google Maps bewust, of onbewust, allemaal. Waar zouden we zijn zonder de GPS van de applicatie van Google? Waarschijnlijk, verdwaald. Naast dat het een geweldige navigatie is, heeft het ook voor bedrijven een zeer gunstige bijkomstigheid. Met name voor de lokale vindbaarheid va je bedrijf.

In deze blog lopen we door de stappen om je Google Maps marketing te optimaliseren.

it's all about you
Hoe optimaliseer je jouw Google Maps Marketing
Best4u Internet Marketing B.V. » SEO » Hoe optimaliseer je jouw Google Maps Marketing

Wat is Google Maps Marketing?

Kort gezegd, Google Maps Marketing is het gebruik van de functies van Google Maps om jouw bedrijf gemakkelijker vindbaar te maken. Hoewel dit voor grote bedrijven zeer nuttig (en zeker ook benodigd) kan zijn, is het zelfs nog belangrijker voor kleinere bedrijven.

Google Maps marketing gaat echter niet alleen over zichtbaarheid – het gaat om positionering, en niet alleen die van je winkel. Wanneer je het (strategisch) correct gebruikt, kan Google Maps een belangrijke rol spelen in je digitale marketingstrategie.

Wat is het doel van Google Maps marketing?

Het ultieme doel van Google Maps marketing is een zo hoog mogelijke positionering behalen in de zoekresultaten bij de lokale bedrijven lijsten bij relevante zoekresultaten in Google. Bijvoorbeeld; wanneer iemand in Zutphen zoekt op internet marketing, willen wij bij Best4u Internet Marketing bovenaan staan, zoals in onderstaande afbeelding.

Hoe rank je via Google Maps marketing?

Hoewel lokale zoekopdrachten het meest belangrijke zijn, is het ook belangrijk dat je buiten je locatie gevonden kan worden. Niet iedere gebruiker heeft namelijk zijn locatie beschikbaar op, bijvoorbeeld, hun smartphone. Op dit moment komen zogenaamde ‘ranked’ resultaten naar boven. We pakken er een voorbeeld bij.

In bovenstaande afbeelding hebben we gezocht op tandartsen in Amsterdam. Bovenaan zie je 4, staan. Deze heeft een beoordeling van 4,7 op basis van 341 reviews. Een zeer hoge score. Daaronder zie je aflopend op basis van de beoordelingen en de score hiervan de tandartspraktijken gerankt. Echter, wanneer we wat verder naar beneden scrollen komen we bij de volgende tandartspraktijk.

Deze tandartspraktijk scoort met een 4,7 op basis van 65 beoordelingen een stuk lager dan andere resultaten. Waarom? Hier komt Google Maps Marketing om de hoek kijken. Het antwoord ligt hem in de optimalisatie van Google mijn Bedrijf.

Google mijn bedrijf

Google mijn bedrijf geeft bedrijven de mogelijkheid om een lijst met bedrijfsgegevens in te vullen waardoor je bedrijf zichtbaar kan worden in de Google zoekresultaten. Elk bedrijf, met uitzondering van bepaalde type bedrijven, kan een Google Mijn Bedrijf aanvragen. Op deze wijze kan je openingstijden, adresgegevens en beoordelingen weergeven.

Google mijn bedrijf optimalisatie checklist

 • Gebruik complete adresgegevens. Ondanks dat dit voor zich spreekt, zal je erover verbazen hoe vaak dit mis gaat.
 • Specificeer de regio waarin je levert
 • Verifieer je Google mijn Bedrijf. Wanneer je je aanmeld, krijg je binnen enkele dagen een brief thuisgestuurd met hierin je verificatiecode.
 • Vink alle relevante categorieën aan voor je bedrijf. Voor bijvoorbeeld restaurants en hotels zijn hier speciale mogelijkheden voor. Zo kan je aangeven of je bedrijf rolstoelvriendelijk is, wat voor eten je serveert en of er een bezorgservice is.
 • Optimaliseer je introductie. Een eerste indruk kan je geen tweede keer geven. Zorg dus voor een duidelijke en uitnodigende omschrijving van je bedrijf.
 • Zorg voor foto’s in je profiel. Visuele elementen trekken nou eenmaal.
 • Vraag voor reviews. Zoals je hierboven al hebt gelezen, zijn reviews van essentieel belang. Zorg dus voor hoge scores!
 • Extra tip: Zet je belangrijkste zoekwoord in de bedrijfsnaam in Google Mijn Bedrijf. Ben je een tandartsenpraktijk in Amsterdam dan zou je gebruik kunnen maken van: Tandartsenpraktijk Amsterdam – “Naam bedrijf”. Op deze wijze ben je extra relevant.

Zorg er voor dat je hoger in Google komt!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kennis is macht, kennis delen is kracht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deel dit bericht
seo check

Benieuwd wat online marketing voor jou kan betekenen?

Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!

 • Hidden
 • Hidden

Gratis SEO handboek: Scoren in Google!

Wil jij betere posities in Google, meer website bezoekers en meer aanvragen of bestellingen?

Download het e-book