HTML- en XML sitemaps
Haal jij het maximale uit jouw website?
Gratis website
scan!

>> Gepost op: 18 May, 2018 in SEO

XML-HTMLHTML sitemaps en XML sitemaps kunnen de SEO van je website flink verbeteren. Met behulp van sitemaps zijn bezoekers én zoekmachines namelijk beter in staat om jouw website te begrijpen, vinden en indexeren. Dit resulteert er in dat jouw website beter gevonden wordt en dus meer bezoekers genereert. Maar wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen een HTML sitemap en een XML sitemap? Zijn beide sitemaps even belangrijk? En kan ik zelf zo’n sitemap maken? Best4U legt het je uit!

Het verschil tussen een HTML sitemap en een XML sitemap

Een sitemap kun je vergelijken met een inhoudsopgave van een boek. Het is een logisch en systematisch overzicht van de pagina’s op je website. Zeker als je website wat groter is en uit tientallen pagina's bestaat, is het zinvol om een sitemap te maken. Er bestaan twee soorten sitemaps: de HTML sitemap en de XML sitemap. De HTML sitemap is vooral voor de bezoekers van je website bedoeld. Het geeft inzicht in de structuur van je website en maakt snel duidelijk uit welke categorieën, subcategorieën en productpagina’s deze is opgebouwd. Daarnaast bestaat er speciaal voor zoekmachines een XML sitemap, die ervoor zorgt dat deze zoekmachines al je pagina’s kunnen vinden en indexeren. De HTML sitemap en XML sitemap lijken best veel op elkaar, het zijn immers beide lijstjes met URL’s, maar het grote verschil zit ‘m in het feit dat de eerstgenoemde zichtbaar is voor je bezoekers en de laatstgenoemde niet.

Welke sitemap is beter?

De ene sitemap is niet beter dan de andere. Zowel de XML sitemap als de HTML sitemap is cruciaal voor het optimaliseren van je website voor zoekmachines. De XML sitemap zorgt er voor dat Google heldere informatie over je website op slaat, maar is geen garantie dat alle pagina’s ook daadwerkelijk gevonden en geïndexeerd worden. In de praktijk werkt het namelijk zo dat als een gebruiker moeite heeft met het vinden van een pagina, dat Google daar ook moeite mee heeft. Met behulp van een heldere HTML sitemap kun je er daarom voor zorgen dat je website gebruiksvriendelijk wordt. Hoe meer pagina’s een zoekmachine immers kan indexeren, hoe meer bezoekers dit oplevert voor jouw website!

Zelf aan de slag met sitemaps

Het aanmaken van sitemaps is geen hogere wiskunde, je kunt het prima zelf doen. Het is daarbij wel belangrijk te weten dat je rekening moet houden met diverse richtlijnen, zo bevatten optimale sitemaps maximaal 50.000 URL’s en is het belangrijk dat je vooraf bepaalt welke pagina’s overbodig zijn om op te nemen in je sitemap. Op het internet zijn diverse sitemap generators te vinden, die je helpen bij het maken van zowel HTML- als XML sitemaps, bijvoorbeeld de sitemap generator van Google zelf.

Het maken van sitemaps is niet alleen bevorderlijk voor de gebruiksvriendelijkheid van je website, maar heeft ook nog eens flink wat voordelen voor de indexatie en positionering van jouw website. Kortom: als je goed vindbaar wilt zijn, dan mag zowel een HTML als een XML sitemap niet ontbreken op jouw website.

Best4u

Best4u

Best4u Group voorziet al jarenlang bedrijven in online oplossingen. Wij slaan een brug tussen ingewikkelde online technieken en een succesvol online eindproduct middels de meest fanatieke service en support.
Best4u

Laatste artikelen van Best4u

Doe nu de gratis website scan!

8.7/10

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪8,6 van 10 op basis van 127 beoordelingen bij Feedback Company
Recente beoordelingen✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Woonwinkel 'n Streepje voorIk vind de service van Best4u in één woord geweldig. Op alle punten heeft Best4u aan mijn verwachtingen voldaan. Zowel qua design als qua support. Ik krijg super vriendelijke en zeer snelle service. Kortom: ik heb eindelijk het bedrijf gevonden waar ik lang naar heb gezocht!✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪BlindeerkoningDe samenwerking met Best4u Internet Marketing was erg prettig. Ondanks veel roulatie in projectleiders en soms wat miscommunicatie, was het uiteindelijke resultaat erg positief.✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Prominent OnlineOp het gebied van online marketing naar tevredenheid samengewerkt aan diverse projecten. Goede communicatie en fijn contact.✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Dakgoot winkelDuidelijke manier van projectomschrijving waardoor we goed afgebakende campagnes opzetten. ✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Kids voor KinderenZe zijn heel pro-actief, en denken met je mee. We spreken wat af met de internet marketeer, ze doen het meteen, en er is meteen resultaat en een snelle terugkoppeling. ✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Zonnepanelen XtraAls ik naar de resultaten kijk die we nu boeken dan merk ik duidelijk een verschil. Voordat we met internet marketing begonnen werkten we met leads. In de tijd dat we met internet marketing zijn gestart zijn onze aanvragen met 350% gegroeid. ✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Jemako De communicatie met Best4u is erg goed en de resultaten zijn ook goed. Je kan horen dat ze weten waar ze het over hebben, en veel kennis hebben. ✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Velthuizen AdvocatenMijn ervaring met Best4u is heel goed. Ik ben met name tevreden over de communicatie, zowel per e-mail als telefonisch. Er wordt altijd snel actie ondernomen op de vragen die ik stel. ✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪038 WoningontruimingErg goed contact, ze regelen alles vrij snel, natuurlijk kunnen bepaalde dingen niet zo snel als ik zelf wil, maar in principe is alles vrij snel geregeld. ✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Candeas ThuiszorgDe service van Best4u is erg snel, ik ben er blij mee. Ik geef Best4u dan ook een 8 als beoordeling!
Feedback Company
BuySmart veilig kopen

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪8,6 van 10 op basis van 127 beoordelingen bij Feedback Company
Meer referenties
Bel direct: (088) 000 85 70‬