301, 302 en 401 statuscodes, wat moet je er mee?
Haal jij het maximale uit jouw website?
Gratis website
scan!

>> Gepost op: 18 May, 2018 in Algemeen, SEO

Niet alleen wij mensen communiceren met elkaar, ook browsers en servers doen het! Communicatie tussen browsers en servers vindt plaats door middel van statuscodes. Iedere keer wanneer jij een nieuwe pagina in je browser aanklikt, wisselt het achterliggende HTTP-protocol vragen en antwoorden uit, zodat de browser weet wat hij kan verwachten. Wellicht ken je de 404 statuscode, die wordt weergegeven wanneer de webserver de opgevraagde pagina niet kan vinden. Er bestaan echter ook nog vele andere, voor de eindgebruiker onzichtbare, statuscodes, zoals 301, 302 redirects. Hoe zit het met die statuscodes en wat zijn de gevolgen? Best4U legt je hieronder de belangrijkste statuscodes uit!

301 permanent redirect

Wanneer je gaat verhuizen geef je een adreswijziging door. Je wilt immers dat er op den duur geen correspondentie naar je oude adres gestuurd wordt. Zo geldt dat ook voor websites. Wanneer een website een nieuwe, permanente URL krijgt, kun je met behulp 301 permanent redirect je adreswijziging doorgeven aan zoekmachines. Dat maakt dat alle inbound links en de daarbij behorende ‘link juice’, worden doorgezet naar het nieuwe adres. Link juice is een belangrijke term in de SEO wereld, en staat voor de kracht of waarde die aan een website wordt gegeven. De link juice is van grote invloed bij de bepaling je zoekmachinepositie. Bij een 301 melding wordt de link juice dus volledig overgezet. Dit zal geen nare gevolgen hebben voor je SEO-positie.

302 temporarily redirect

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een tijdje afwezig bent, bijvoorbeeld omdat je een lange reis gaat maken. In de ‘normale’ wereld, verstuur je in dat geval geen adreswijzigingen. Je plakt hooguit een briefje op je etalage of stuurt een automatische e-mail naar al je klanten. Wat je in ieder geval niet wilt, is dat mensen berichten gaan sturen naar je tijdelijke adres. In de digitale wereld verstuur je dan een 302 temporarily rederict: je laat de zoekmachines weten dat je tijdelijk een andere pagina gebruikt. Dat zorgt er voor dat Google de link volgt en de nieuwe pagina indexeert, maar dat de ‘link juice’, op de eerste tijdelijk omgeleide pagina blijft. Hierdoor zal de nieuwe website geen voordeel ondervinden van de linkwaarde die de oude pagina heeft opgebouwd, wat terug te zien zal zijn in een lagere ranking in Google.

401 statuscode

Wanneer je een 401 statuscode-melding krijgt, betekent dat je niet geautoriseerd bent om de inhoud van de website te bekijken. Het kan zijn dat je websitebezoekers deze foutmelding krijgen, zonder dat jij daar van op de hoogte bent. Zo kan een webserver foutieve instructies krijgen om de Googlebot tegen te houden. Stel, gewone bezoekers krijgen statuscode 200 (dan is alles goed), terwijl Googlebot statuscode 401 krijgt te verwerken. Omdat Google denkt ‘als ik niet binnen mag, dan zijn die pagina’s waarschijnlijk voor iedereen onbereikbaar’, worden alle pagina’s verwijdert. Dit kan veel nare gevolgen voor je websitebezoekers hebben.

Kan ik zelf statuscodes controleren?

Ja, dat kan. Je wilt immers graag voorkomen dat je ongemerkt veel websitebezoekers mis loopt. Het monitoren van statuscodes kun je eenvoudig doen met behulp van:

  • Een browserextensie;
  • Online tools die HTTP headers weergeven;
  • Gespecialiseerde SEO tools;
  • Google Webmastertools.

Hulp nodig bij het controleren van je statuscodes? Best4U helpt je graag!

Best4u

Best4u

Best4u Group voorziet al jarenlang bedrijven in online oplossingen. Wij slaan een brug tussen ingewikkelde online technieken en een succesvol online eindproduct middels de meest fanatieke service en support.
Best4u

Laatste artikelen van Best4u

Doe nu de gratis website scan!

8.7/10

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪8,6 van 10 op basis van 127 beoordelingen bij Feedback Company
Recente beoordelingen✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Woonwinkel 'n Streepje voorIk vind de service van Best4u in één woord geweldig. Op alle punten heeft Best4u aan mijn verwachtingen voldaan. Zowel qua design als qua support. Ik krijg super vriendelijke en zeer snelle service. Kortom: ik heb eindelijk het bedrijf gevonden waar ik lang naar heb gezocht!✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪BlindeerkoningDe samenwerking met Best4u Internet Marketing was erg prettig. Ondanks veel roulatie in projectleiders en soms wat miscommunicatie, was het uiteindelijke resultaat erg positief.✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Prominent OnlineOp het gebied van online marketing naar tevredenheid samengewerkt aan diverse projecten. Goede communicatie en fijn contact.✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Dakgoot winkelDuidelijke manier van projectomschrijving waardoor we goed afgebakende campagnes opzetten. ✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Kids voor KinderenZe zijn heel pro-actief, en denken met je mee. We spreken wat af met de internet marketeer, ze doen het meteen, en er is meteen resultaat en een snelle terugkoppeling. ✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Zonnepanelen XtraAls ik naar de resultaten kijk die we nu boeken dan merk ik duidelijk een verschil. Voordat we met internet marketing begonnen werkten we met leads. In de tijd dat we met internet marketing zijn gestart zijn onze aanvragen met 350% gegroeid. ✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Jemako De communicatie met Best4u is erg goed en de resultaten zijn ook goed. Je kan horen dat ze weten waar ze het over hebben, en veel kennis hebben. ✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Velthuizen AdvocatenMijn ervaring met Best4u is heel goed. Ik ben met name tevreden over de communicatie, zowel per e-mail als telefonisch. Er wordt altijd snel actie ondernomen op de vragen die ik stel. ✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪038 WoningontruimingErg goed contact, ze regelen alles vrij snel, natuurlijk kunnen bepaalde dingen niet zo snel als ik zelf wil, maar in principe is alles vrij snel geregeld. ✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Candeas ThuiszorgDe service van Best4u is erg snel, ik ben er blij mee. Ik geef Best4u dan ook een 8 als beoordeling!
Feedback Company
BuySmart veilig kopen

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪8,6 van 10 op basis van 127 beoordelingen bij Feedback Company
Meer referenties
Bel direct: (088) 000 85 70‬