Je website optimaliseren met behulp van robots.txt
Haal jij het maximale uit jouw website?
Gratis website
scan!

>> Gepost op: 18 May, 2018 in SEO

robots.txt

Waar het bij het optimaliseren van je website meestal gaat over er voor zorgen dat je pagina’s wél worden geïndexeerd door zoekmachines, zorgt een robots.txt er voor dat bepaalde pagina’s juist niet geïndexeerd worden. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je website pagina’s bevat van lage kwaliteit of met duplicate content. Met behulp van een robots.txt bestand geef je aan welke delen van je website verboden terrein zijn voor crawlers van zoekmachines. In deze blog legt Best4U je alles uit over een robots.txt bestand en de voor- en nadelen ervan!

Hoe werkt een robots.txt?

Zoekmachines maken gebruik van crawlers. Deze crawlers doorlopen alle pagina’s van je website en slaan de informatie op in een grote database. Wanneer jouw website voorzien is van een robots.txt bestand, kan een crawler zien welke pagina’s wel en niet toegankelijk zijn voor hem. In feite is de robots.txt dus een wegwijzer voor de crawler. Een robots.txt pagina is bereikbaar via de root van je website, dus altijd achter je domeinnaam. Met de instructie ‘user-agent’ kun je de richtlijnen voor de crawlers opstellen. Zo kun je met de term ‘Allow’ pagina’s toestaan voor een bot, en met ‘Disallow’ pagina’s weigeren.

Waarom een robots.txt?

Zoals gezegd zorgt een robots.txt bestand er voor dat bepaalde pagina’s op je website niet geïndexeerd worden door zoekmachines. Dit is vooral van belang wanneer je pagina’s veel duplicate content, ofwel dubbele content, bevatten. Dit soort content wordt namelijk keihard afgestraft door zoekmachines en zorgt voor een lagere ranking in de zoekresultaten. En dat wil je niet! Met een robots.txt kun je dit voorkomen.

Let op: robots.txt is geen beveilingsoplossing!

Een robots.txt kan dus erg handig zijn, maar let op. Het is geen beveilingsoplossing! De instructies fungeren als richtlijnen voor de crawlers, en het is dus mogelijk dat zij deze richtlijnen niet opvolgen. Wil je dat bepaalde info door niemand gevonden wordt? Dan is het slim om dit niet op het internet te plaatsen en al helemaal niet in het robots.txt bestand. Het veilig afschermen van gegevens kun je beter doen met andere blokkeringsmethoden, zoals een wachtwoordbeveiliging.

Wil je meer weten over het robots.txt bestand of heb je hulp nodig bij maken van zo’n bestand voor jouw website? Neem dan gerust contact op met Best4U, wij helpen je graag verder!

Best4u

Best4u

Best4u Group voorziet al jarenlang bedrijven in online oplossingen. Wij slaan een brug tussen ingewikkelde online technieken en een succesvol online eindproduct middels de meest fanatieke service en support.
Best4u

Laatste artikelen van Best4u

Doe nu de gratis website scan!

8.7/10

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪8,6 van 10 op basis van 127 beoordelingen bij Feedback Company
Recente beoordelingen✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Woonwinkel 'n Streepje voorIk vind de service van Best4u in één woord geweldig. Op alle punten heeft Best4u aan mijn verwachtingen voldaan. Zowel qua design als qua support. Ik krijg super vriendelijke en zeer snelle service. Kortom: ik heb eindelijk het bedrijf gevonden waar ik lang naar heb gezocht!✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪BlindeerkoningDe samenwerking met Best4u Internet Marketing was erg prettig. Ondanks veel roulatie in projectleiders en soms wat miscommunicatie, was het uiteindelijke resultaat erg positief.✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Prominent OnlineOp het gebied van online marketing naar tevredenheid samengewerkt aan diverse projecten. Goede communicatie en fijn contact.✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Dakgoot winkelDuidelijke manier van projectomschrijving waardoor we goed afgebakende campagnes opzetten. ✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Kids voor KinderenZe zijn heel pro-actief, en denken met je mee. We spreken wat af met de internet marketeer, ze doen het meteen, en er is meteen resultaat en een snelle terugkoppeling. ✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Zonnepanelen XtraAls ik naar de resultaten kijk die we nu boeken dan merk ik duidelijk een verschil. Voordat we met internet marketing begonnen werkten we met leads. In de tijd dat we met internet marketing zijn gestart zijn onze aanvragen met 350% gegroeid. ✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Jemako De communicatie met Best4u is erg goed en de resultaten zijn ook goed. Je kan horen dat ze weten waar ze het over hebben, en veel kennis hebben. ✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Velthuizen AdvocatenMijn ervaring met Best4u is heel goed. Ik ben met name tevreden over de communicatie, zowel per e-mail als telefonisch. Er wordt altijd snel actie ondernomen op de vragen die ik stel. ✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪038 WoningontruimingErg goed contact, ze regelen alles vrij snel, natuurlijk kunnen bepaalde dingen niet zo snel als ik zelf wil, maar in principe is alles vrij snel geregeld. ✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪Candeas ThuiszorgDe service van Best4u is erg snel, ik ben er blij mee. Ik geef Best4u dan ook een 8 als beoordeling!
Feedback Company
BuySmart veilig kopen

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪8,6 van 10 op basis van 127 beoordelingen bij Feedback Company
Meer referenties
Bel direct: (088) 000 85 70‬